VASTASYNTYNEEN KUVAUS

 ***Vastasyntyneet kuvataan aina alle 2 viikon ikäisinä, mieluiten 5-10 päivän iässä,
joten olethan yhteydessä sähköpostitse 3 päivän sisällä vauvan synnyttyä***

Kiitos, että valitsitte minut kuvaamaan tämän tärkeän tapahtuman. Odotan innolla pienokaisenne tapaamista! Kokemukseni vastasyntyneiden kuvauksesta on auttanut minua kokoamaan listan asioista, jotka ovat tärkeitä kuvauksen sujuvuuden kannalta. Lukekaa seuraavat kohdat huolellisesti voidaksenne valmistautua kuvaukseen.

Kuvaukseen valmistautuminen

Tervetulosivustolla on linkki lomakkeeseen, jonka täyttämällä autatte minua valmistautumaan kuvaukseen ja ottamaan huomioon toiveenne ja tarpeenne kuvien suhteen. Kuvauskysely -lomakkeen voi täyttää ja lähettää jo nyt, mutta viimeistään 3 päivää ennen vastasyntyneen kuvausta. Sivustostani ja galleriasta käy ilmi kuvaustyylini ja jos on siellä on jotain erityistä mikä miellyttää, niin siitä voi mainita myös kuvauslomakkeessa. Myös Pinterest on hyvä apu inspiraation hakemisessa, mutta kuvaajan tyyli ja realiteetit on hyvää pitää mielessä – tässä on aiheeseen liittyvä erinomainen artikkeli. Huomioittehan, että laitan kaiken valmiiksi jo ennen kuin saavutte studiolle. Mikäli teillä on mahdollisia toiveita sävyistä, asetelmista tai aioitte tuoda jotain omaa mukaan kuvaukseen, niin minun tarvitsee tietää siitä etukäteen, jotta voin ottaa toiveenne huomioon.

Kuvauspaikka ja kuvauksen kesto

Kuvaus tapahtuu studiossani. Koska vastasyntyneen kuvauksessa vauva sanelee tahdin, kuvauksen kesto on tavallisesti 3-4 tuntia. Ajankäytössä on otettu huomioon vauvan ruokailuun sekä nukuttamiseen menevä aika. Kuvausaika on varattu pääasiassa vauvalle – sisaruksia ja vanhempia voidaan kuvata vauvan kanssa, mutta sisarusten omiin kuviin ei ole valitettavasti aikaa.

Vauvan nukkuminen ja ruokailu

Vaikka vauvalla ei ole vielä varsinaista rytmiä, olisi hyvä jos hänet saisi pidettyä hereillä mahdollisimman pitkään ennen kuvaukseen lähtöä. Yleensä 1-2h on pisin aika mitä tuon ikäiset vauvat pysyvät hereillä, toiset eivät sitäkään, mutta mitä pidempään sen parempi. Kokeilkaa esimerkiksi seurustella vauvan kanssa ja välttää ”nukuttavia” toimia. Esimerkiksi vauvan kylvetys pitää yleensä hyvin hereillä ja kylvyn jälkeen unikin maistuu. Juuri ennen lähtöä vauvan voisi koittaa syöttää niin täyteen kun hän vain jaksaa syödä. Automatkalla / vaunuissa vauva todennäköisesti nukahtaa. Studiolle saavuttuanne yritämme pitää vauvan edelleen unessa, mutta mikäli vauva vaikuttaa heräilevän, hänet voi vielä syöttää ennen kuvaksen aloittamista. On tärkeää, että vauvalla on masu täynnä kun kuvaamme. Täysi masu = hyvät unet (ainakin useimmiten). Kuvauksen aikana voi olla tarpeellista syöttää vauvaa useammin kuin normaalisti.

Vauvalle on hyvä pukea päälle jotain löysää, sellaista mikä ei jätä ihoon painaumia. Ei sukkia tai muuta ”kiristävää”. Ideaalisin asu olisi yöpuku tyyppinen, edestä avattava puku. Alle voi laittaa bodyn, mutta ei pään kautta riisuttavaa vaan kietaisumalli.

Monet äidit välttävät tiettyjä ruoka-aineita imetyksen alkuvaiheessa ehkäistääkseen vauvan vatsavaivoja. Saatatte ehkä jo noudattaakin tämän tyyppistä ruokavaliota, mutta mikäli ette, voitte halutessanne kokeilla olla vähintään 2 päivää ennen kuvausta ilman seuraavia ruoka-aineita:

  • sitruunat, appelsiinit, marjat, pizzat, pastat, chilit ja tomaattituotteet
  • ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet, kuten parsa, sipulit, parsakaali, kukkakaali ja muut kaalit
  • on hyvä välttää myös kahvia ja hiilihapotettuja juomia

Tutti on hyvä ottaa mukaan vaikka vauva ei sitä vielä olisi kokeillutkaan. Mikäli teillä ei ole tarkoitusta totuttaa vauvaa tuttiin, pyytäisin lupaa käyttää sitä kuitenkin kuvauksen aikana. Olen todennut sen olevan huomattava apu kuvaustilanteessa. Joskus tapaan vauvoja, jotka eivät tuttia huoli ja sitten menemme ilman, mutta mielelläni kokeilen tätä vaihtoehtoa. Tämä on kuvauksen onnistumisen kannalta tärkeää.

Mikäli ylimääräistä maitoa on, ja vauva huolii sen pullosta, voi sen ottaa mukaan. Joskus kun vauva on saatu aseteltua valmiiksi, hän huomaakin että tekisi vielä mieli maitoa niin näissä tilanteissa pullo pelastaa. Mutta jos ei ole niin ei hätää – pärjäämme ilmankin. Studiolla on jääkaappi ja pullonlämmitin.

Vaatteet

Vauva kuvataan yleensä syntymäasussaan. Tämän lisäksi käytän kuvauksissa erilaisia liinoja ja harsoja joihin vauvan voi kapaloida. Tämä toimii erityisesti hereillä olevan vauvan kanssa ja vauvat useimmiten pitävät juuri kapaloinnista.  Mikäli vanhemmat toivovat yhteisiä kuvia vauvan kanssa, suosittelen vanhempien ja sisarusten vaatetukseen pehmeitä, maanläheisiä värejä (valkoinen, harmaa, beige, vaaleat tai murretut pastellisävyt… ). Rannekello (jollei kyseessä ole koru) kannattaa riisua kuvauksen ajaksi. Lisää vaatetuksesta voi lukea Miten pukeutua -osiosta.

Jotta vauva viihtyy syntymäasussaan, studion lämpötila on kuvauksen aikana tavallista korkeampi. Suosittelen vanhemmille ja sisaruksille kerrospukeutumista, jota voi keventää jos/kun studiossa tulee lämmin.

Rekvisiitta ja asetelmat

Kuvaamme yleensä muutaman setin suurella “tyynyllä”  sekä muutaman setin lattialla käyttäen koreja tai muuta rekvisiittaa. Studiostani löytyy paljon erilaisia kankaita taustoiksi sekä hattuja ja muita hiuskoristeita sekä tytöille että pojille. Otamme  sisaruskuvat vauvan kanssa sekä vauvan ja vanhempien yhteiskuvat joko alussa tai lopussa, riippuen onko vauva hereillä vai ei. Mahdollisista rekvisiittatoiveista voitte kertoa Kuvauskysely –lomakkeessa. Mikäli vauvan sisaruksia on mukana kuvauksessa, varaattehan heille ja myös itsellenne tarvittaessa mukaan pientä evästä (ei lämmitettävää) ja muuta viihdykettä, jotta he jaksavat odottaa sisaruskuvaukseen saakka. Myös studiosta löytyy leluja ja pientä puuhaa sisaruksille. Studion lähellä on leikkipuisto, joten sisaruksille voi olla hyvä varata ulkovaatteet mukaan  – usein isä on lähtenyt sisaruksen kanssa puistoon kuvausten aikana sillä 3-4h voi olla pitkä aika pienelle lapselle odottaa.

Kohina

Koska vauvat kuulevat äitinsä vatsassa paljon kohinaa, he kokevat sen rauhoittavaksi myös synnyttyään. Käytän kuvauksissa “white noise” äänitettä, sillä sen on todettu auttavan vauvoja nukkumaan paremmin.

Vahingot

Vastasyntyneiden kuvaaminen on toisinaan hieman likaista puuhaa – kirjaimellisesti. Ei hätää vaikka vauvalta pääsee vahinko (tai useampi) peitoille, rekvisiitoille tai studion vaatteille. Tämä on odotettavissa ja olen siihen varautunut. Kaikki käyttämäni materiaalit pestään joka kuvauksen jälkeen. Vanhempien on hyvä varata mukaan vaihtopaita tms. siltä varalta että vahinko pääsee omille vaatteille.

Valokuvaaja ja vauvat

Kahden pienen lapsen äitinä ja paljon vauvoja hoitaneena, osaan käsitellä vastasyntyneitä tottuneesti. Turvallisuus ja vauvan mukavuus menevät aina kauniiden kuvien edelle – mikäli vauva ei viihdy esimerkiksi vatsallaan, kokeilen jotain muuta. Joskus tarvitsen apua vauvan turvallisuuden takaamiseksi (jos esimerkiksi päätä tarvitsee tukea) ja näissä tilanteissa pyydän jompaa kumpaa vanhemmista apuun. Jokainen vauva on erilainen ja tämä on otettava huomioon myös kuvattaessa. Kuvaukseen on hyvä lähteä siis avoimin mielin ja edetä sen mukaan miten vauva viihtyy. Vastasyntyneen kuvaus on kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa ja suurinosa ajasta menee vauvan nukkuttamiseen, asetteluun ja muuhun – vain murto-osa ajasta menee itse kuvaamiseen. Harvoin käy niin että vauva vain lasketaan nukkumaan ja hän on heti valmis kuvattavaksi – usein minun tarvitsee siirtää vauvan kättä, jalkoja tai asetella muutoin parempaan asentoon ja tämä saattaa herättää vauvan hetkeksi. Tuolloin rauhoittelen vauvan heti takaisin uneen ja jatkan kun vauva on taas asettunut. Kuvauksen aikana vanhemmilla on mahdollisuus hieman levähtää juuri alkaneesta vauva-arjesta. Jotkut ovat käyttäneet tilaisuuden vastailemalla sähköposteihin tai hoitamalla muita asioita, katsomalla TV:tä, lukemalla studiosta löytyviä lehtiä ja osa vanhemmista ovat ottaneet myös pienet torkut studion sohvalla. Studiossa kun on melko lämpöistä ja rauhallista…

Kamerat ja kuvaaminen

Joskus asiakkaat haluavat napsaista kuvaustilanteesta kännykkäkuvan ja tämän on ok, mutta pyytäisin ettei varsinaisia asetelmia kuvattaisi omilla kameroilla. Asiakas saa kaikista ostamistaan kuvista myös Internettiin ja puhelimeen soveltuvat kuvatiedostot, joita voi halutessaan käyttää esimerkiksi puhelimen taustakuvana tai Facebookin kansikuvana. Kiitos ymmärryksestänne tämän suhteen!

TAKAISIN TERVETULOSIVUSTOLLE

seuraa @lauraschneiderphotography

hello@lauraschneider.fi

045 136 0053

helsinki, espoo, vantaa, pääkaupunkiseutu